Waarom we Behentrimonium Methosulfaat niet gebruiken!


Behentrimonium methosulfaat (BTMS) is een veelgebruikt ingrediënt dat wordt aangetroffen in haarverzorgings- en huidverzorgingsproducten, met name conditionerbars en ook shampoobars. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor siliconen. Het is een goedkope manier om vrijwel hetzelfde effect te creëren als met siliconen.  In gecertificeerde natuurcosmetica is dit ingrediënt  echter NIET TOEGELATEN! Uiteraard wordt dit ingrediënt niet gebruikt bij SKOON

Er zijn negatieve gevolgen voor het milieu en mogelijke risico's voor mens en dier.

  1. Zorgen over het milieu: Een van de belangrijkste redenen om BTMS in cosmetica te vermijden is de potentiële impact ervan op het milieu. BTMS is een synthetische verbinding die niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar is. Wanneer deze producten worden weggespoeld, kunnen ze in waterwegen terechtkomen, waar ze zich kunnen ophopen en een risico kunnen vormen voor het waterleven.
  2. Giftig: Studies hebben gesuggereerd dat bepaalde quaternaire ammoniumverbindingen zoals BTMS giftig kunnen zijn voor in het water levende organismen. Deze verbindingen kunnen de functie van aquatische ecosystemen verstoren en vissen, algen en andere organismen aantasten.
  3. Gezondheid: Hoewel BTMS over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor gebruik in cosmetica in lage concentraties, bestaat er nog steeds bezorgdheid over de potentiële gezondheidsrisico's die aan het gebruik ervan zijn verbonden. Sommige personen kunnen huidirritatie of allergische reacties op BTMS ervaren, vooral degenen met een gevoelige huid.
  4. Alternatieven: Er zijn natuurlijke en milieuvriendelijkere alternatieven voor BTMS die vergelijkbare conditionerende effecten in cosmetica kunnen bieden. Plantaardige Ingrediënten/emulgatoren (die wij gebruiken) bieden effectieve alternatieven zonder de risico’s.
  5. Wetgeving: wij hopen dat de overheid verder ingrijpt m.b.t. het gebruik van risicovolle ingrediënten in producten die we dagelijks gebruiken. Naarmate het bewustzijn over deze problemen groeit, kunnen er strengere regels of verboden komen op het gebruik van verbindingen zoals BTMS in cosmetica.

Let dus op bij niet gecertificeerde “natuurlijke” producten c.q. vegan en/of plastic vrije producten. Samen maken we een schonere wereld!